Het Huis

“kijk daar heb je de zon nimmer regen nooit meer donder …”

Als de zon van ons geliefde huislied langs mijn bureau voor me op een Varsityposter schijnt weet ik dat ik goed zit. In het huis waar vrouwen nog eerlijk begeerd worden, waar mannen echte kerels zijn en god ovaal is: De Zaadmeesters

Een huis met een rijke historie waar de band met de oud-huisgenoten nog altijd leeft, de enige in zijn soort. Hier gebeurt zoveel meer dan ergens anders, hier wordt niet alleen gestudeerd en koffie gedronken: het lichamelijke aspect van het studentenleven is hier ondubbelzinnig vertegenwoordigd.

Voordat een student voor dit huis gevraagd wordt, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst, hij mag geen rotkop hebben; dan valt dus 75% van heel sociëteit af. Vervolgens moet hij wedstrijdroeier zijn, actief of inactief, dat is niet belangrijk. Tegenwoordig wordt het roeien iets minder serieus genomen, de rotkop blijft.

Is men eenmaal wedstrijdroeier dan blijft men dat. Slechts bij wijze van hoge uitzondering, na bewezen te hebben een lichtblauw hart te hebben wordt een niet-wedstrijdroeier gevraagd.
De spoeling is dun en toch vindt men elke keer een student die past binnen dit select gezelschap van de Zaadmeesters.

Van origine is de Zaadmeester een roeiershuis. Er komt altijd een moment dat de sport der sporten geen toekomst meer biedt of te tijdrovend blijkt te zijn; dan ligt de rugbybal klaar om geschopt, gevangen of gedrukt te worden, L.S.R.G. olé.

De onnavolgbare sfeer van dit huis is bedwelmend, de warme moederschoot van ons geliefde pand met haar monumentale gevels betekend overdonderend thuis zijn, de tattoo alom gevreesd en twijfels of het echt waar is.

Nooit meer wil ik weg van de zware geur van traditioneel gezette koffie, half verbrande meubelen, waar de geboortebeperking een smaakje heeft en de rest gewoon in de kerstboom hangt. Er is mij gevraagd een vergelijking te maken met een huis ergens aan de rand van de stad, bevolkt met niet-leden en kuifjes lezende, computerende knorren. Het enige wat ik van dit huis weet, is dat ze het bij gebrek aan eigen identiteit altijd over anderen hebben. Over ons. Over de Diefsteeg.

B.U.Z.M.

De Zaadmeesters

Comments are closed.

%d bloggers like this: